Когато котките станат част от семейството

Обикновено домашните животни имат особено значение за жилището и обитателите му. Доста често обаче любимците стават достойни членове на семейството. Легендите за усета и силата на котките са множество и повечето от нас смятат, че в разказите има голяма доза преувеличения.

Всяка история с двете котки на Димана от Пловдив обаче е напълно истинска, изживяна с голяма любов. Още първото нещо, което споделя тя е: „Те са част от живота ми”!

Димана има Сузи и Фифи от 5 години. Време, напълно достатъчно те да станат неразделна част от дома и семейството й. Децата на Димана отдавна са пораснали и с появата на котките домът сякаш отново оживява. За тях тя се грижи като за собствени деца.

На първо място според нея котките носят успокояващо усещане у всеки стопанин. В месеците преди да вземе своите котки Димана е преживяла тежки изпитания. Губи любими хора и изпада в нервна криза. Не след дълго решава да вземе домашни любимци и по-точнo двете прекрасни котета, които тогава са на едва 3 месеца.

„Те заемат цялото ти внимание. Всички лоши мисли, цялата негативна енергия сякаш се изпари. Всичко това се случи в рамките на седмица и трудно може да се опише”. Фифи и Сузи никога до този момент не са били затваряни и изведнъж и техният живот се променя – остават им три стаи и няколко прозореца към света. Първите седмици котките прекарвали с часове на прозореца, гледайки навън. Постепенно с времето този им навик изчезва, а апартаментът на Димана става арена на страхотни гонитби и сестрински битки между двете писани. „Точно в този момент си мислиш, че пред теб са две деца, които дори в белите си те карат да се усмихваш”.

Димана потвърждава и друга легенда, че котките усещат болката на човек. Година след като писаните вече са при нея, тя е приета в болница и претърпява хирургическа намеса. Месеци наред операцията причинява болки на стопанката, но тя никога няма да забрави реакцията на котките.

„Когато най-силно болеше, те идваха при мен – масажираха с лапите мястото. Не мога да кажа, че са лекували, но самата мисъл, че някой е толкова съпричастен с болката ти и те разбира е впечатляваща. Тогава ги заобичах още повече”.

Така постепенно двете принцеси спечелват сърцето на домакинята, а това ги прави истински господарки в апартамента – тяхната крепост, която те пазят със зъби и нокти. Съседка на Димана направила грешката да докара нейната котка и тогава за първи и последен път видяла дивашката злоба в очите на любимките й, които не оставили чуждото животно и две минути в дома им.

Не така се отнасят котките с хората. Димана разказва, че те имат невероятната способност да усещат кой не ги харесва. „Имаме приятели, които не обичат животните и точно те са любимците на нашите котки. Когато посетят дома ни, Фифи и Сузи веднага скачат върху тях. Или искат да покажат, че не са лоши и ухажват гостите, или се опитват да ги прогонят”, обяснява стопанката.

Димана не крие и недостатъците на това да гледаш котки в апартамент. Домакинята споделя, че те изискват специални ежедневни грижи за хигиената им и тази в дома. Това, че са от дългокосместа порода също създава допълнителни проблеми. Трудно могат да се опазят дрехи и други предмети от тях. Разделила се е и с доста ценни вещи в дома си, след като са били счупени от любимките й.

И въпреки тези недостатъци и постоянни грижи Димана не вижда как може да се раздели с тях. Тя изживява болезнено всяко отделяне от котките, дори то да е само за 3-4 дни. Изпаднала в паника и когато едната от тях отишла у съседите и не се знаело къде е. Точно тези чувства на тревога доказват, че Димана трудно би прежиявала раздялата с тази част от семейството си.Коментари към новината

  • Смени картинката