Визията контролира нашето съзнание

Идеалите за женственост и мъжественост оформят нашата представа за красиво. В България е грозно да си дебел. Aко си малко по-закръглен автоматично си дискриминиран. Постоянно когато минаваме покрай витрини се оглеждаме. Това е начин да се контролират хората, особено жените.  Телата им  насаждат комплекси. Ужасно, но факт. Това абсолютно е продукт на културата, в която живеем.

Жертва сме на постоянен контрол върху нас и телата ни в обществото. Колкото по-хубаво тяло притежаваш, толкова по-богат мъж ще си хванеш или по-красива приятелка.  Всички знаем, че парите в 21 век са основна цел на голяма част от момичетата, а манекенските структури – на момчетата.

Живеем в  консуматорското общество. Чалга културата възпитава младото поколение. Там няма грозни и дебели. Образно казано има два модела – брюнетка и блондинка,  всички си приличат. Клонинги, с един и същ цвят на косата, едни и същи маниери, еднакъв стил на обличане – дълбоки деколтета, къси поли, високи токчета. Клиповете приличат на порно филми. Това са модели, влияещи на подрастващите.  В училище няма близост до децата и Младото поколение търси източници на влияние.


Това не е стремеж за самоусъвършенстване. Социумът налага тези норми. За да успееш, трябва да се съобразиш с това. Тук става въпрос за вид съвременна форма на контрол. Постоянно се стремим да имаме хубаво тяло, подлагаме се на зверски диети. За съжаление в България няма значение колко си интелигентен. Това някак остава на заден план.

Хората са контролирани чрез телата си в обществото, в  семейството, в професията. На интервю за работа ако отидат гримирана, слаба, добре облечена жена и закръглена, негримирана няма нужда да казваме кой ще изберат. Мъж, тежащ 150 килограма с висше образование всеки път получава отказ при кандидатстване за работа. Съжалявам, но вие не сте кандидатът, които ни трябва. Защо?  Работодателите имат изграден идеал за това как трябва да изглежда техният служител.

Стремим се да достигнем гръцките идеали.  Научаваме се как да изглеждаме в обществото чрез медиите. Те са част от начина за контрол, а ние се мъчим се да отговаряме на тези стандарти. Мъжете носят тениски, оформящи тялото. Образите налагат стереотипите. Днес в България е модерно мъжа да има структура на фитнес инструктор, перфектно тяло с мускули и без косми. Всичко, което не отговаря на тези стандарти, се смята за грозно. Къде остава уникалността, която притежава всеки човек?

В медийния бизнес 60-70 процента са говорителки, а мъжете пишат новините. Те са по-скоро визия, тялото на жената губи своята идентичност. Те просто се стараят да се харесат на мъжете.  Това не е много правилно, понеже недостатъците в хората подчертават тяхната идентичност. Тялото е средство за успех.
Модели, влиещи на подрастващите.  В училище няма близост до децата. Младото поколение търси източници на влияние.Коментари към новината

  • Смени картинката