Майчин инстинкт или... прекалено много окситоцин?

Какво всъщност е майчиният инстинкт и има ли го всяка жена? "Да", биха отговорили повечето майки. Всички те се кълнат, че са изпитали безгранична любов към малките същества още когато са ги зърнали за първи път. Има обаче и друга категория жени, усетили любов и привързаност към отрочетата си дълго след появата им на бял свят. Инстинктът диктува постъпките на животните, не нашите, казват по този повод психолозите.

Анна, майката на Марин, който днес е на годинка, дълго преди появата му на бял свят се подготвяла за ролята на родител. Искала да се радва на осъзнато майчинство. Но я ужасявал фактът, че нито по време на бременността, нито след раждането в нея не се пробудил майчинският инстинкт...

"Мислех, че нещо с мен не е наред. Майка ми и свекървата ми казваха, че не бива предварително да се притеснявам за възпитанието на детето и за това как ще се оправям с него, тъй като всяка жена има майчин инстинкт. Утешаваха ме, че с времето ще се появи и при мен. Но той не се появи", разказва Анна. Тя никога не знаела какво иска детето й, когато се разреве. "Плачех с него, но понеже не усещах каква е причината, не можех да го успокоя. Малкият беше неспокоен. Не спеше през нощта. Двамата с мъжа ми постоянно бяхме недоспали, спомня си жената. Лекарят предписал на бебето луминал. След половин година безсънни нощи Анна се поддала на изкушението да "дрогира" бебето си. Чувствах се отвратителна майка, спомня си тя. И точно тогава й попаднала книга със съвети, озаглавена "Как да приспим бебето си". Стъпка по стъпка, спазвайки препоръките в книгата, се научих как да приспивам Марин. Този справочник ми помогна да стигна до решението на проблема, а не някакъв си инстинкт, обяснява Анна.

Не се доверявайте само на инстинкта, наблюдавайте и се учете

Единствено при животните инстинктът действа в посока грижа за потомството. За сметка на това по-голяма част от поведението, характерно за хората, не произтича от нашата природа, а е социално и културно обусловено, смятат психолозите. Природата само ни помага в това отношение. За да бъде по-лесно на майките да се занимават със своите деца, в организма им още по време на бременността, а също и след раждането, се извършват хормонални промени. Преди всичко се отделя високо ниво на окситоцин, който е отговорен не само за свиването на матката по време на раждане, а влияе и на мозъка. Благодарение на него, когато майката притиска бебето до гърдите си, изпитва почти физическа любов към него. Окситоцинът повишава връзката между детето и майката, обясняват психолозите.

И мама, и татко са способни да обичат

Професионалната активност на жените и партньорският модел в семейството са причина все повече бащи да приемат отговорностите във възпитанието на децата. Ако майчинският инстинкт беше задължително условие в грижата за хлапетата, би било невъзможно мъжете да поемат майчинството. Човекът е единственият в света вид, способен да изпитва висши чувства като любов, отговорност и безкористна преданост. И това се отнася както за жените, така и за мъжете, убедени са психолозите. Макар че майката, заради биологичната си роля и културните наслагвания, продължава да има най-голямо влияние върху развитието на детето и оформянето на неговата личност.

Задоволяването на потребностите - с мярка

Истината е, че повечето майки са убедени в своята инстинктивна връзка с детето. Някои жени са на мнение, че този "инстинкт" им дава право да взимат авторитарни решения за нещата, от които малкото се нуждае. Тези майки смятат, че чувстват същото, което чувства и детето им, че само те знаят от какво се нуждае то, само те разбират всеки негов жест или физиономия. Този подход затруднява останалите членове на семейството - например бащата или дядото, които участват в грижите и възпитанието на хлапетата. Това не е безопасно и за формиращата се психика на детето, което при подобен подход няма да се научи на самостоятелност, предупреждават психолозите.

Майките, вярващи прекалено в инстинкта си, не позволяват или ограничават индивидуалното развитие на детето. Преди още малчуганът да е огладнял, вече е нахранен; преди още да е започнал да мечтае за някоя играчка, вече е отегчен от нея; преди да е поискал близост, се изнервя от нейния излишък. Това е една от най-големите грешки, допускани от родителите, обясняват психолозите.

Отговорността преди природата

Въпреки че повечето психолози смятат, че няма такова нещо като майчин инстинкт, те по никакъв начин не омаловажават ролята на майката в живота на детето. Тя обаче е толкова по-добър родител, колкото по-добре опознае и приеме себе си. Хубаво ще е, ако жените си дадат сметка за отговорната роля, която трябва да изпълняват като майки, за това колко голямо влияние върху детето и неговото бъдеще имат. Тук изобщо не става дума за инстинкти, категорични са психолозите.Коментари към новината

  • Смени картинката