Не ставайте жертва на манипулация във връзката

Случвало ли ви се е да сте с човек, който ви командва? Имате чувството, че той ви налага своето мнение и ви кара да вършите нещата, които той иска? Не мислете, че това е нещо нормално. Това си е чиста проба тормоз и манипулация. Такава връзка не е пълноценна.

Психическото насилие в едни отношения  е  по-тежко и по-страшно за преживяване, отколкото физическото, споделя психологът Иванка Пелтекова. Целта на манипулатора е да властва и да унижава своя партньор. Понякога той толкова умело и добре ползва психическото насилие, че не се налага да прилага физическо.  За потърпевшия травмите могат да бъдат с много сериозни последствия.

Нарушеното самочувствие, ниската самооценка, мисълта, че сами не можем да се справим с нищо и единственият, който държи на нас и може да ни оцени, е насилникът, са последиците от връзката. „Оздравяването” от такъв тип отношения може да отнеме години. Възможно е да не можете да се справяте със задачи в своя живот, с които преди това сте успявали  - занемарявате грижите за децата, своята кариера, казва Иванка.
 
Тук става въпрос за една добре измислена стратегия. Всъщност трябва да вметнем и това, че колкото човекът отсреща е по-интелигентен, толкова манипулацията е по-страшна. Това е невидимата нишка, с която половинката ви държи до себе си. Под всичко това се крие огромният страх да не ви загуби. Настройва психиката на честотите, на които тя би искала вие да мислите.

Не са редки и случаите, в които се отключват сериозни психични заболявания. Понякога последиците от психическото насилие са доста грандиозни и се проявяват постепенно. Когато към жертвата в началото  се отправят по-леки обиди, тя не обръща внимание. Но впоследствие, когато това стане постоянно и се превърне в ежедневие, в един момент се постига точно такава връзка, в която единият упражнява своя контрол над дргугия, нарушена е личността, самооценката на потиснатия, споделя своите наблюдения психоложката.


Насилникът не се разпознава по физически белези. Той може да бъде всеки един мъж или жена. В началото на една връзка всичко изглежда розово. Но трябва да се научим да разпознаваме кога някой злоупотребява с нас, да покажем сила и да не го допускаме. В пълноценната връзка трябва да има зачитане и равноправие.
 Коментари към новината

  • Смени картинката