Как да използваме кухнята по-добре

Проверете дали мястото, в което приготвяте ястията си, е готово за кулинарни експерименти. Какво трябва да направите с кухнята си, за да живеете още по-здравословно? Ще дадем няколко съвета:

Осветете стаята

Големите прозорци са подходящи не само за хола. Оказва се, че приготвянето на храна в добре осветени стаи предпазва от преяждане. За убиването на апетита действат и цветове като зеления и синия. Червеният и жълтият цвят обаче те насърчават да ядеш.

Внимавайте с тиганите

Благодарение на тефлоновото покритие храната не залепва за тигана и може да се приготви без мазнина. Но никога не оставяй празен тиган на котлона. Когато тефлонът загрее прекалено много от него се отделя токсичен газ. Затова слагайте продуктите за ястието, още когато не е толкова горещ.

Сменяйте дъската за рязане

Препоръчително е да имате отделни дъски за месо, зеленчуци, риба и хляб. Специалистите имат различни мнения за най-подходящия материал за дъска. Някои смятат, че дъската за месо не бива да е дървена, защото се мие трудно (най-добре да е стъклена или пластмасова). Други твърдят, че дървеният материал има антибактериални свойства. Едно е сигурно – подобни пособия не бива да са релефни, защото в цепнатините се събира мръсотия.

Прибирайте съдовете и приборите след измиване

Не оставяйте приборите и чиниите в съдомиялната машина или на сушилника. Събралата се вода в сушилника е развъдник на бактерии. След измиване оставете приборите за малко да се изсушат, след което ги избършете и приберете в някое чекмедже. Същото е и със съдовете – ако стоят отвън, по тях се полепя мазнина и прах.

Дезинфекцирайте миялната машина

Високата температура, влагата, парченцата храна… Миялната е идеално място за развъждане на бактерии. От изследвания става ясно, че микроорганизмите се появяват в уплътненията. Затова измивайте филтъра на машината след всяко ползване. Един път в седмицата можете да почиствате миялната с препарати, а уплътненията с дезинфектант.

Не оставяйте горещи храни върху ръба на плота

Особено ако имате малки деца. Бихте се учудили, ако видите колко далече може да стигне ръката на малчуганите. Вие също можете да се опарите жестоко от някоя нагорещена тенджера. Ястия, свалени от огъня, (както и ножове, стъклени съдове, тежки предмети) винаги трябва да стоят в дъното на плота.

Запарвайте гъбата

Гъбите за миене на съдове са мястото, където има най-много бактерии. Сменяйте ги всяка седмица, а междувременно всеки ден я изпирайте с гореща вода или я сложете в микровълновата за минута.

Хладилникът да е на правилното място

Хладилникът трябва да се намира далеч от фурната и радиатора. По този начин изисква по-малко ток. Никога не слагайте горещи храни в хладилника и не дръжте вратата му дълго време отворена – така ще изхабите енергията за охлаждане. За да бъде храната добре изстудена, температурата трябва да бъде  4°C, а в камерата -18°C.Коментари към новината

  • Смени картинката