Киви made in Bulgaria

Кивито е наричано от източните народи плод на здравето. То е със сравнително високо съдържание на витамини. Някои го назовават витаминна бомба. Причината за това се крие в съдържанието на различни ценни вещества под кората на зеления плод - захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече - витамин С.

Дълги години се е смятало, че то не може да вирее по нашите географски ширини. Семейство Кунчеви от село Бяга обаче разбиват този стереотип.

Занимаваме се с отглеждането на киви от 10 години, казва Сийка Кунчева. Съпругът ми беше директор в Овощарския институт. Изпратиха го в командировка в Италия и оттам донесе разсада. Решихме да опитаме. Никой не ни вярваше, че ще успеем да го отгледаме. Хората мислят, че този екзотичен плод може да вирее само по Черноморието или в Сандански. Ние доказахме, че това може да се случи и в яката на Родопите.

Как се отглежда кивито? Едно мъжко може да заплоди няколко женски. Едногодишен разсад се намира на пазара за около 20 лв. От едно дърво може да се изкарат 100 килограма киви, а е имало и случаи, в които добивът достига до 200 килограма.

Киви Ардута е друг сорт, който има големината на гроздово зрънце. То е едновременно мъжко и женско, а отглеждането му е много по-лесно, отколкото на обикновеното киви. Хората в България са изключително невежи, казва Сийка. Спомням си когато станаха първите плодове. Минаваха покрай двора ми, гледаха злобно и питаха: какви са тези картофи? Чувала съм дори приказки, че това е монтаж, спомня си тя.

Плодът е кръстен на националната и гербова птица на Нова Зеландия. Той представлява дървообразен висок храст - многогодишна лиана, достигаща до 20 метра, с много едри (15-20 см), красиви листа, опадащи през есента.

Защо си струва да гледаме киви? То е изключително богато на витамин С – съдържа повече от всеки друг цитрусов плод и 8-10 пъти повече от лимона. Не бива да се отминава и наличието в него на калий, калций, целулоза, натрий, магнезий и желязо. Поради съдържащите се в кивито витамини, то е много полезно за кожата на лицето. Съставките му са полезни за тонизиране, почистване и стягане на кожата. Те й придават младежки вид. Кивито прави кожата неотразима. Екстрактът от плодовете му подпомага за възстановяването на блясъка на кожата, редуцира фините бръчки, хидратира и премахва тъмните кръгове под очите.

Плодът е изключително подходяща съставка за козметични продукти с ефект против стареене. Неговата основна функция в козметиката е да отделя умрелите клетки на кожата, да заглажда релефа и да стимулира обмена на епидермалните клетки – това е благодарение на ферментите и витамините, които съдържа. Много водещи козметични марки използват екстракт от киви за производство на кремове за лице и ръце, тонизиращи и почистващи продукти, маски, пилинг продукти.Коментари към новината

  • Смени картинката