5 начина да подобрим метаболизма си

Приятелка ви е препоръчала поредната следпразнична диета, която обещава да сътвори революция с метаболизма ви. И то в неправдоподобно кратки срокове. Замислете се, възможно ли е това? И не е ли по-добре да поемете по по-дълия, но по-резултатен и успешен път към перфектната фигура.

Хранете се редовно

Сигурно сте чували хиляди пъти, че редовното хранене помага за поддържане на теглото. Времетраенето между отделните хапвания не трябва да е по-дълго от 3-4 часа. Яжте закуската не по-рано от половин час след събуждането сутрин. Тогава темпото на обмяна на веществата се ускорява, а полезните съставки се усвояват оптимално. Освен това се погрижете съставките на храните, които приемате, да бъдат с високо качество. Сухото, бяло месо без мазнини и хубавият зехтин трябва да присъстват ежедневно в менюто ви.

Пийте зелен чай

Зеленият чай е богат на антиоксиданти, но преди всичко съдържа катехини. Това са химически вещества, които понижават апетита и стимулират обмяната на веществата. Изследвания показват, че катехините понижават нивото на триглицеридите в кръвта. За да постигнете по-чувствителни резултати, е достатъчно да пиете редовно по чаша зелен чай дневно. От това ще имате и други ползи - отварата помага за профилактика на ракови заболявания, както и за поддържане на нормалното ниво на холестерол в кръвта.

Погрижете се за щитовидната жлеза

Зависимостта е проста - колкото по-добре работи щитовидната ви жлеза, толкова по-бърз ще е метаболизмът ви. За да се погрижите за този орган, добавете в менюто си продукти, богати на селен, витамин Е, йод и цинк. Те се съдържат и в морските дарове, ядките и семената. Раците, скаридите и мидите могат да бъдат идеално предястие или добавка към пълнозърнеста паста, а ядките и семената можете да прибавите към натурално кисело мляко с плодове. Ако сте наясно, че имате проблем с щитовидната жлеза, внимавайте с белтъците. Млечните продукти, сладкишите и натрупването на големи количества въглехидрати затрудняват действието на йода и забавят метаболизма.

Яжте повече белтъци

Най-добре се опитайте да замените въглехидратите с тях. Белтъкът не съдържа почти никакви калории, а едновременно с това е хранителен. Осигурява ви чувство на ситост без излишни килограми. Както пълнозърнестите продукти, белтъкът стимулира организма да работи по-усилено. За да го преработи, той действа бързо и ефективно. Яйцата трябва да бъдат важна част от вашето меню. Не случайно те са така силно застъпени в доста диети, включително в тази на доктор Дюкан. Съдържащите се в яйцата аминокиселини са лесно усвоими и ускоряват изгарянето на мазнините.

Спортувайте разумно

Пробвайте интензивна тренировка и сменяйте натоварването през 40 до 70 секунди. Повтаряйте упражненията три пъти в седмицата. Само след няколко дни ще забележите, че мускулите ви работят по-добре - също, както и метаболизмът ви. Ако обичате спорта, със сигурност ще ви харесат кардио тренировките, основаващи се на интензивно, но краткотрайно усилие. Включете спринт на 100 метра, след което направете 90 секунди почивка и повторете. Най-лесно ще е да редувате бягането - една минута интензивно, една минута бавно. Това е добра стратегия за тези, които го смятат за монотонна дисциплина.Коментари към новината

  • Смени картинката