Децата и телевизията - агресия в бъдеще време

Малчуганите, които гледат прекалено много телевизия, след време стават по-склонни към  агресия и престъпно поведение. Това стана ясно след проведено изследване на новозеландски учени.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Изследователите са проследили навиците за гледане на телевизия на 1000 деца, като са ги  наблюдавали от ранното детство до 26-годишната им възраст. Те са установили категорична  връзка между времето, прекарвано от хлапетата в гледане на телевизия и антисоциалното  поведение на някои от тях като възрастни.

Учените смятат, че прекаленото стоене пред телевизора води до агресия и повече негативни емоции в по-късна възраст.
 

Нещата стават още по-сложни, като прибавим факта, че телевизията измества четеното, а това влияе пряко върху интелектуалното развитие - децата губят способността си да мислят.  Много психолози са единодушни, че ежедневното многочасово стоене пред телевизора или компютъра води до дезадаптация, т.е. реалният живот остава на втори план.
 

Психолозите смятат, че малкото дете трябва да прекарва пред екрана не повече от един-два часа, а подрастващите – до четири часа. Ако хлапето не е готово да приеме такава „телевизионна дисциплина“, можете да я въвеждате, като постепенно ограничавате времето за гледане.Коментари към новината

  • Смени картинката