Кауза: Децата с церебрална парализа - независими личности, а не аутсайдери

Благотворителен базар за мартеници, организиран от фондация "Качество на живот", ще набира средства за малчугани с детска церебрална парализа на 23 и 24 февруари в изложбената зала на втория етаж в мол Галерия.

Събраните средства ще бъдат инвестирани в изграждането на рехабилитационен център.

"Идеята дойде около коледните празници, когато искахме да направим една инициатива за изработване на играчки, но времето не ни стигна, тъй като едновременно с това имахме много ангажименти, свързани с болницата", разказва д-р Невен Енчев, основател на фондация "Качество на живот" и управител на болница "Медлайн".

Фондацията се занимава изключително с проблемите на децата с церебрална парализа. "Виждам колко трудности срещат те при своята интеграция, рехабилитация и лечение. Нашата цел е да съберем средства за изграждане на модерен център за комплексна терапия на деца, а също и на възрастни с нарушения на двигателните функции. Инициативата с мартеничките едва ли ще е достатъчна за това, но поне ще ангажираме вниманието на хората с този проблем", казва д-р Енчев. По думите му оборудването на един такъв център изисква много време и средства. Само единият от необходимите апарати струва 250 000 евро.

Самите деца също ще бъдат ангажирани в кампанията, тъй като те не бива да получават само подаяния, както се случва по време на големите бъларски празници. Те сами ще изработват мартеници и ще станат част от изграждането на своето бъдеще. Вече сме ангажирали и целия екип на болница "Медлайн" и "Централ Онко Хоспитал", които са нашите съюзници в тази битка за лечение на детска церебрална парализа. Всички хора от персонала ще отидат в мола и ще участват в изработването на мартениците", обяснява основателят на фондацията.

Когато са малки и за тях се грижат техните родители, тези деца остават незабелязани от обществото, защото са затворени в домовете си. После порастват и се оказва, че не са интегрирани. Трябвало е да минат през физиотерапия, рехабилитация, с тях да се заемат логопеди, психолози, монтесори педагози и т.н., а това не се е случило. В забързаното си ежедневие родителите им непрекъснато са ангажирани с ежедневните проблеми. И докато се усетят, децата стават на по 20-30 години. Идва момент, в който те вече не могат да ги носят до тоалетната, нито да ги изнасят навън от къщи, защото в България средата е враждебна към хората с увреждания. И изведнъж тези хора стават затворници в собствените си домове. Това, което ние целим е те да се превърнат в независими личности, да бъдат полезни за самите себе си. В противен случай ще са аутсайдери и обществото няма да може нито да ги види, нито да им помогне, убеден е д-р Енчев.

Статистиката сочи, че в Пловдивска област децата с церебрална парализа са 2000. Болестта може да се дължи на много фактори - външна среда, недоносени бременности, мутации.

Най-благоприятното време за работа с тези малчугани е ранното им детство, когато са с най-ниска степен на увреждания. Но родителите таят до последно надежда, че когато децата им имат малка увреда, те ще могат да се справят с нея сами, без помощта на ортопедите и физиотерапевтите. Затова нещата се задълбочават.

Според специалистите обаче трябва да се направи точно обратното. Именно децата, които не са тежко увредени, трябва веднага да се включат в програми, за да могат да станат активни членове на обществото. Ако едно дете не проходи и не извършва определени движения в ранна възраст, ще се забави психическото и умственото му развитие, категоричен е д-р Енчев.Коментари към новината

  • Смени картинката