Къпането - забавление без страх от водата

До този момент детето ви е пищяло от радост при вида на ваната, а сега крещи и протестира.  Постарайте се да разберете детския страх от къпането, за да може то отново да стане  удоволствие за малчугана.

Страхът от къпането изобщо не означава, че хлапето се бои от водата. Когато навърши две  годинки, детето вече знае, че след баня забавленията приключват, родителите изчезват от  полезрението му и идва време за сън. Именно притеснението от раздялата с мама и татко  може да е причината за страха от къпането.

Какво плаши малчугана в банята?

Когато детето реагира с викове и плач на призива "Хайде в банята", опитайте да  разберете каква е причината. Може би са достатъчни леки промени в обстановката, за да вкарате отново нещата в релси. Проблемът може да идва от:

- трудности със запазването на равновесие - ако във ваната има твърде много вода, а на  дъното липсва покритие против подхлъзване;

- прекалено високата температура на водата или въздуха в банята;

- пяната, която "расте" и се лепи по ръчичките и коремчето;

- "зловещия" сифон, който "поглъща" водата;

- звуците в банята - шумът на водата и гласовете на родителите, променени от акустиката в  помещението;

- припряността, резките движения, които могат да бъдат възприети от малкото като груби  и застрашаващи сигурността му;

- козметиката, провокираща парене на очите;

- миенето на косата, от което водата влиза в устата му;

- душа, изглеждащ в детските очи като "глава", осеяна с дупки, от които внезапно, без  предупреждение, може да рукне вода право в очите и носа му;

Страхът от миенето на главата

По-големите деца често протестират срещу миенето на главата. Това обикновено е свързано  със стичащата се по лицето им сапунена вода, която може да доведе до парене на очите и  влизане на шампоан в устата. Затова е важно да използвате измиващ препарат, който щади  очите. Ако смяната на козметиката не помогне, трябва да промените начина на миене. Можете например да почистите косата на детето, като го сложите в полулегнало положение.

Ако страхът на малчугана от миенето на главата не може да се овладее, по-добре да се  откажете от това действие за определен период от време. В замяна можете да натъркате  косичката на детето с мокра гъба и да я разрешете с влажна четка. Благодарение на това  малчуганът ще забрави за неприятните си преживявания.

Какво още може да помогне?

- Специална козирка, която предпазва очите и задържа водата. Същата работа може да ви  свърши и хавлиена кърпа - по време на къпането детето трябва да я притисне до лицето си,  за да не влизат водата и пяната в очите и устата му.

- Игра на гмуркане. Забравете за известно време за миенето на главата. Вместо това си  поиграйте на супергмуркачи. Купете на хлапето водни очила, които предпазват очите и носа  му, а ако са с широк ластик - и ушите му. С тях може да се гледа под вода и да се хващат  различни "съкровища" от дъното. А по възможност - и да се измие главата.

Ето какво трябва да направите, за да бъде всичко отново наред и детето ви да се къпе с  удоволствие:

1. Не го карайте насила. Иначе ще предизвикате у него продължителен ужас и страх от  водата. Най-добре пробвайте да го измиете с мокра гъба или четка във ваната, но без да я  пълните с вода.

2. Присъединете се към къпането. Плискането в компанията на мама или татко е чудесно  забавление. Малкото ще свикне с общата баня, при която се чувства в безопасност, а после  ще поиска да се къпе и самостоятелно.

3. Погрижете се в банята да е топло и уютно. Не наливайте и не пускайте водата пред  детето. Говорете възможно най-тихо.

4. Покажете му как работи душът. Сложете на ръба на ваната малко пяна и позволете на  малчугана да я изплакне. Нека да отвори крана за водата и да го затвори.

5. Направете къпането по-приятно. Може да използвате пяна или да сложите във ваната цветни  играчки. Развихрете въображението си!Коментари към новината

  • Смени картинката